Skip to content

Mark boeken voor lezing of een interview?

Rust voor je hersenen – een overzicht van de beste pauzes

Om gas te kunnen geven, moeten onze hersenen zich regelmatig opladen. Dit opladen gaat middels een specifiek gebied in de hersenen dat bekent staat als het Default Mode Network. Dit gebied wordt geactiveerd wanneer we geen nieuwe informatie opnemen en afdwalen met onze gedachtes. Kijkende naar deze twee criteria zijn er een aantal activiteiten die daar aan voldoen en daarmee gezien kunnen worden als effectieve pauzes voor onze hersenen. Hierna volgt een overzicht daarvan.

Wandelen

Deze staat met stip bovenaan. Het liefst in de natuur, maar in de stad of kantoor werkt ook al. Als je moet kiezen tussen alleen of met iemand een ommetje lopen, werkt het voor ons het brein het beste als het alleen is. Dit zorgt ervoor dat je eigen gedachten de vrije lopen hebben en dat deze niet gestuurd worden door het gesprek.

Uit het raam kijken

Een uitermate simpele en effectieve pauze is simpelweg naar buiten kijken. Tijdens deze momenten, laat je gedachten simpelweg voorbij stromen. Wanneer je veel afdwaalt naar onafgemaakte taken of emotionele zaken die niet prettig zijn, werkt het goed om dit gelijk op te schrijven en daarmee uit je hoofd te halen.

Jongleren

Wanneer je hier voor het eerst mee aan de slag gaat, vraagt dit veel gerichte aandacht en daarmee kan dit in het begin niet gezien worden als een pauze. Maar wanneer je de handeling van het gooien en vangen van drie ballen onder de knie hebt, is het een goede manier om de hersenen weer op te halen. Dit komt omdat deze handeling de communicatie tussen beide hersenhelften stimuleert, waardoor ons brein scherper wordt.

Trampoline springen

Er bestaan eenpersoon trampolines, die makkelijk in een kantoor neergezet kunnen worden. Denkwerk afwisselen met matig intensief bewegen, zoals springen op een trampoline, is een uitermate effectieve pauze voor de hersenen.

Mediteren

Met name de meditatie vorm waarbij je de gedachtes die voorbijkomen observeert, zijn een goede vorm van opladen. Een minder effectieve pauze is de meditatie vorm, waarbij je je aandacht richt op je ademhaling, en elke keer als je afdwaalt met je gedachten, weer terug naar de ademhaling gaat. Dit is nog steeds een vorm van gerichte aandacht en daarmee geen pauze.

Kleurplaten in kleuren

Je hebt tegenwoordig kleurplaten voor volwassen waarbij je op redelijk gedetailleerd niveau vakjes kunt in kleuren. Je moet je net voldoende inspannen om niet af te dwalen naar je todo lijst, maar voor de rest activiteit ook zeker het Default Mode Network.

Simpele rek- en strekoefeningen

Bij voorkeur wanneer deze in vaste routine worden gedaan. Wanneer iemand zich namelijk gaat richten op nieuwe oefeningen en met de aandacht gefocust is om deze volledig correct uit te voeren, dan is dit nog steeds gerichte aandacht en daarmee geen pauze.

Slechte pauzes

Wanneer je in een pauze nieuwe informatie opneemt, of wanneer je niet afdwaalt met je gedachten, kunnen onze hersenen zich niet opladen. Kijkend naar deze twee criteria, staan hierna de meest voorkomende slechte pauzes voor ons brein.

  • Social Media checken
  • Nieuwssites bekijken
  • E-mail checken
  • Youtube filmpjes kijken
  • Podcasts luisteren
  • Een vakinhoudelijk boek lezen
  • Intensief sporten
  • Nieuwe muziek luisteren

Anderen over Mark

“Een uiterst vriendelijke trainer, die goed luisterde en echt antwoord geeft op vragen. Vernieuwende inzichten en duidelijke tips.”

Irene Spierings
Advocaat

“Mark is een fantastische spreker. We huren hem elk jaar in. Elke keer is het een nieuw verhaal, afgestemd op wat er op dat moment speelt.”

Fleur van Geer
HR medewerker

“Mark Tigchelaar is de jongere versie van Erik Scherder. Enthousiast, veel kennis over het brein en weet dit op een leuke manier over te brengen op de deelnemers.”

Hans Petersen
HR manager

Organisaties die Mark inhuren

Mark boeken voor lezing of een interview?

Back To Top